Yeni sezonda Türkiye'de Moda
Moda la Turca'da!

Blogspot iki saniye içinde yönlendirilecektir. Moda la Turca'ya geçemiyorsanız burayı tıklayın:
http://modalaturca.wordpress.com
ve favorilerinizi güncellemeyi unutmayın!.

Türkiye'de Moda:

Kimlik, Kültür ve Sınıfsal Temsiller

  • Neden bu blog?

    İsmiyle oldukça kapsamlı bir içerik vaadeden bu blog, aslında daha çok Türkiye'deki modaya (özellikle "haute couture", türkçesi "yüksek terzilik" olan ve Simmel'e göre önce elitlere ve bir süre sonra toplumun bütününe hitap eden olguya) dair bugüne dek yapılmış kaynakların bir derlemesini yapmak üzere düşünüldü. Sosyoloji okumaya ilk başladığım yıllardan beri, modayla pek alakam olmasa da ("fashionably sensitive but too cool to care" sloganını benimsemişimdir hep") gerçekleştirmek istediğim bir projenin altyapısı olma amacı taşıyor; Fransa'da bile henüz kolay kabul edilmeyen "moda sosyolojisi" kavramını bir nebze olsun Türkiye'ye aşılamayı hedefliyor. Ve bu arada, belki Türkiye'deki modayla ilgilenen kişiler için de kaynaklara kolay ulaşmak için bir araç olur. Günün birinde iyi bir analiz yapmam dileğiyle... Olur da ulaşmak isterseniz: damla.bayraktar@gmail.com

Türkiye'de yayın yapmakta olan Vogue ve Ala dergileri üzerinden bir toplumsal cinsiyet okuması yapan Sydney Alfonso, "A 'White' Tie Affair?" makalesinde "beyaz" ve "siyah" olarak adlandırdığı seküler ve muhafazakar elitlerin modayla ilişkilerini ortaya koyuyor. Farklı ideolojilerden beslenmelerine rağmen iki derginin de tüketim kültüründen ve yerleşik kadın-erkek rollerinden beslendiğinin altını çiziyor.



A “White” Tie Affair? The Nationalist Discourse of “Black and White” Females in Turkish Fashion Magazines, Sydney Alfonso, 2012.
While most research on the discourses of globalization is consistently western and masculine, feminist geography is about grounding, locating, mapping and linking empirical realities that maintain female personal identities (Nagar et al. 2002; Hyndman). It is important to note that feminist geography does not simply concentrate on the differences between women and men but on how these identities impact individual women. By analyzing the nationalist discourse of Vogue and Alá through a feminist geographic lens, I hope to highlight how both magazines silence and conflate women’s personal identities within Turkey’s geopolitical sphere.

Abstract
As one of the fashionable artists of our time, Hussein Chalayan has also become an agent of
the counter-hegemonic discourse by fusing fashion and arts with cultural studies. Turkish
Cypriot by origin but English by settlement, Hussein Chalayan articulates the contemporary
phenomena and concerns, such as immigration or multiculturalism and tests the moments
of encounter, conflict and hybridity of different identities and cultures. The encounters are
not only given from the perspective of the immigrants who try to integrate into the new
communities (such as Chalayan himself) but from the viewpoint of the old-colonizers
themselves. Using the lens of transnationalism, immigration and hybridity, I will be analyzing
Chalayan’s three projects, namely Afterwords (2000), Temporal Meditations (2003) and
Absence Presence (2005). With this research, I will not only try to understand his works and
how he reflects his contemporary concerns, but how the socio-political circumstances can be
read by decentralizing the creator from the focal point of the artistic process.

Keywords: Transnationalism, transnational migration, hybridity, identity, fashion

Aksel, Damla B. "Transnationalism and hybridity in the art of Hussein Chalayan", Trespassing Nation, 1, 2012.
Article accessible at: http://trespassingjournal.com/?page_id=194

Kılık kıyafetle ilgili müzeler

Posted by little drop of poison On

Türkiye'nin geçmişinde ön plana çıkan haute couture ve sokak modasını takip etmek, genel bir panaromasını çıkartarak, giyim kuşamın nelerden etkilendiğini ortaya koymak için birincil ve ikincil kaynakların yanı sıra önemli bir araştırma sahası olarak müzeler düşünülebilir. Kültür Bakanlığı 2009 yılında İstanbul Teşvikiye'de güncel moda akımlarının sergilenebileceği bir tekstil ve moda müzesi açacağının sinyallerini vermişti ancak bu konuda henüz bir sonuç alınamamış görünüyor. Ben de bu yazıda geçmiş moda akımlarının takip edilebileceği müzelerin bir kısmını yazacağım, bu listede bahsettiklerim dışında pek çok şehirdeki etnografi müzelerinde de yerel giysilerin sergilendiğini hatırlatmak gerekiyor tabi. Ayrıca bu yazdıklarım dışında önerisi olanlar mail atarsa listeyi daha genişletebiliriz.


Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul
Saray giysi, kaftan ve kumaşları, saltanat mücevherleri ve takılara dair geniş bir arşiv bulunuyor.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi, Bursa
www.uluumay.com

Sadberk Hanım Müzesi, İstanbul
Geçmiş sergiler arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Kadın Giysileri sergisi vardı. Bu konuda bir kitap da yayınlanmış, http://www.sadberkhanimmuzesi.org.tr/default.asp?page=yayinlar&y=kategori&kid=20&hl=tr

100. yıl Kız Teknik Öğretim Müzesi, Ankara
Müze otantik giysi koleksiyonu, sanatsal giysi koleksiyonu, Osmanlı dönemi saray giysileri koleksiyonu, folklorik bebek koleksiyonu, Osmanlı'dan uyarlamalar takı koleksiyonu, Atatürk giysileri koleksiyonu ve Mevlana koleksiyonu içeriyor.

Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi, İzmir
Anadolu ve Balkanlardan toplanan 2 binden fazla objeyi içeriyor.

İzmir Etnografya Müzesi, İzmir
Müzede geleneksel giysi, takı, ve el sanatlarının bulunduğu çeşitli odalar mevcut. http://www.izmirde.biz/?Bid=911246

Bergama Müzesi, İzmir
Bindallı geleneksel giysileri bulunuyor. Blogun geçmiş yazılarından birinde bu müzedeki modelleri inceleyen bir çalışmayı bulabilirsiniz.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müze-Sergi Salonu, Adana

"Moda en genel tanımıyla değişimi ifade etmektedir. Genellikle giyim kuşamla eş anlamlı görülmesine rağmen insana dair her alanı kapsayan bir olgudur. Beğenilerdeki kısa ya da uzun vadeli değişimler moda eğilimlerini oluşturmaktadır. Bu çalışmada moda kavramının sınırları çizilmeye çalışılmış moda kuramları moda eğilimi ve moda eğilimi çeşitleri kuramsal çerçevede ele alınmış ve güncel moda eğilimi analiz çalışmaları üzerinde durulmuştur. Bu araştırmanın yöntemi betimsel yöntemdir. Araştırma verileri tarama yoluyla elde edilmiştir. Bu çalışmada moda kavramı, genelde giyim kuşamla eş anlamlı kullanılsa da daha çok ‘sembolik bir ürün’ olarak tanımlanabileceği, moda kuramlarının ise bu söylem doğrultusunda şekillendiği görülmüştür. Araştırma konusuna yönelik yazın incelendiğinde konuya yönelik araştırma sayısının kısıtlı olduğu söylenebilir. Bu alanda dünyadaki diğer güncel çalışmalarla birlikte ve eşgüdümlü olarak yürütülebilecek çalışmaların, akademik moda yazınının önünün açılmasına ve gelişmesine vesile olacağı düşünülmektedir. "

“Moda kavramı, moda kuramları ve güncel moda eğilimi çalışmaları", Nilay Ertürk, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, ART-E MAYIS 2011-07

Arayalım